De geschiedenis van Nering Bögel BV start in 1756
"Int jaer 1756 op de 30en van 'wiedemaent' werd een Ysermole opgericht door Hendrik Lindeman". Deze "Ysermole" groeide destijds uit tot de grootste gieterij in Nederland, ruim 1000 werknemers. Op 18 november 1825 werd deze gieterij verkocht aan H. Nederburg en diens schoonzoon Johan Louwerens Nering Bögel en in 1850 werd deze gieterij omgezet in de firma J.L. Nering Bögel en Co.
De laatste directeur J.A.C. Nering Bögel, geboren op 13 april 1883 en gestorven op 6 januari 1964, heeft na de crisisjaren een klein handelskantoor opgericht in Wassenaar waar vanuit hij gietstukken liet produceren door o.a. de Globe. Het programma bestond uitsluitend uit afdekkingen. Op 8 juli 1950 verkocht J.A.C. Nering Bögel zijn bedrijf aan de "N.V. de Globe" te Tegelen. In 1955 werd het kantoor verplaatst naar Weert.
Nering Bögel werd na de periode "Globe" 1950-1965, speelbal van verschillende investeerders. Een periode waarin alles schitterde, behalve visie en strategie. Door de overname van Buderus in 1995 kwam snel een einde aan deze stuurloze periode. Nering Bögel kreeg "auf grundliche Weise" gereedschappen te corrigeren tot wat we nu zijn, een financieel gezond bedrijf met sterke productlijnen in afwatering en afvalwaterbehandeling. De Buderusgroep werd overgenomen door de Robert Bosch Group in 2003, die alleen geïnteresseerd was in de verwarmingstak en automotive-activiteiten van Buderus. Daarom besloot Robert Bosch in 2005 de gieterijgroep te verkopen aan de investeringsmaatschappij Orlando in München, die Nering Bögel vervolgens doorverkocht (100%) op 2 juni 2006 aan Richard Janssen (algemeen directeur).
Het boek 'Door Water Verbonden' brengt de roerige geschiedenis van het bedrijf in kaart. Vanaf de aanleiding voor het oprichten van de 'Ysermoole' tot de stormachtige groei onder leiding van de familie Nering Bögel. Vanaf het plotselinge faillissement in 1932 tot de ontwikkeling tot een technisch hoogstaand bedrijf onder leiding van Richard Janssen in deze eeuw.
Het boek is geen onuitputtelijke bron van feiten en wetenswaardigheden, maar probeert in grote lijnen het verhaal van Nering Bögel te vertellen. Daarbij is wel ruimte gelaten voor de plek die het bedrijf innam in de levens van generaties Deventenaren. Dit boek laat zich daarnaast ook lezen als blauwdruk van de opkomst, bloei en ondergang van wat beschouwd kan worden als één van Nederlands oudste industriële ondernemingen. In het boek zit tevens een plattegrond van het centrum van Deventer -klik hier-, welke uitnodigt om een mooie wandeling te maken langs een aantal opmerkelijke Nering Bögel producten en gebouwen. De wandeling eindigt bij de Muziekkoepel in het Worpplantsoen. Het boek 'Door Water Verbonden' een fascinerende historie van Nering Bögel vindt u hier.